DUNASZENTPÁL
a Szigetköz Gyöngyszeme
Boldog névnapot kívánunk! Stefánia, Jakab

Kerékpár út épül

Dunaszentpál több mint 50 millió forintot nyert el a Területi- és Településfejlesztési Operatív programból kerékpár út és a hozzá kapcsolódó létesítmények megvalósítására.

Ezen az oldalon a projekt előrahaladásáról és éppen aktuális állásáról olvashat az érdeklődő.

A program minden egyes fontos állomásáról tájékoztatást adunk.

Pályázati konstrukció: Fenntartható települési közlekedésfejlesztés - TOP-3.1.1-15 

Projekt címe: Kerékpárforgalmi létesítmények kialakítása Dunaszentpálon 

Projekt azonosító: TOP-3.1.1-15-GM1-2016-00020 

Kedvezményezett neve: Dunaszentpál Község Önkormányzata 

Kedvezményezett címe: 9175 Dunaszentpál, Iskola tér 1.

Elnyert támogatás: 52.478.800 forint 

Támogatás intenzitása: 100% 

Finanszírozó alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap

A projekt célja:

RÖVID ÖSSZEFOGLALÁS A PROJEKTRŐL 

A projekt célja a TOP 3.1.1-15 számú, fenntartható települési közlekedésfejlesztés elnevezésű felhívás szerinti  Dunaszentpál  település vagy településrész közlekedési úthálózatának kerékpáros baráttá alakítása kerékpárforgalmi létesítmények kijelölésével, építésével Dunaszentpál közigazgatási területén. A projekt keretén belül 939 méter hosszan közút melletti kétirányú kerékpárutat kívánunk létesíteni a 14102 út Dunaszentpál közigazgatási határán belül található külterületi szakaszára, valamint a belterületi részen a faluközpontig burkolati jellel elválasztott kerékpársávot kívánunk létrehozni 671 méter hosszan.

A projekt műszaki tartalma.

  • 939 méter közút melletti kétirányú kerékpárút építése,
  • 671 méter burkolati jellel ellátott kerékpársáv létrehozása
  • kerékpártároló létesítése a faluközpontban
  • kerékpárforgalmi létesítmény útfenntartó gépének beszerzése
  • kereszteződésekhez kapcsolódó világítás kiépítése 2 helyen.
  • zöldterület építési munkák a kerékpárút mentén.

A fejlesztés hatására egyetlen közlekedési mód sem kerül hátrányba, hiszen új kerékpárforgalmi létesítmény épül, mely nem befolyásolja a többi közlekedési módot.

A projektnek nincs előre látható klimakockázata, a fejlesztés még árvíz vagy extrém időjárási viszonyok esetén sincs veszélyben. A fejlesztés mentett oldalon kerül kialakításra, így árvízvédelmi szempontból nem kockázatos. Hazánk ismert időjárási körülményei pedig nem jelentek veszélyt. A felhívás tartalmi értékelési szempontjai. A tervezett fejlesztés összhangban van a felhívás céljaival, hozzájárul a fenntartható közlekedési módok feltételeinek javulásához, hozzájárul az éghajlatváltozás

mérsékléséhez. A beruházás közvetett gazdaságfejlesztési hatása van, által kerékpáron is biztonságosabban megközelíthetővé válnak a környező települések munkahelyei.

Közreműködő szervezet: Magyar Államkincstár Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága.

Kapcsolat: Hudi-Kadler Zsuzsanna települési referens

e-mail: [email protected]

tel: 06-96/ 352-012

Projekt fizikai befejezésének tervezett időpontja: 2019.09.30.

A támogatási szerződésben vállalt 1. mérföldkő teljesült. Elkészült a Kerékpárforgalmi Hálózati Terv a megvalósuló kerékpárforgalmi létesítmények vonatkozásában.

A 2-3 mérföldkő teljesült.  Befejeződött a kerékpárút kivitelezésének előkészítő szakasza. Az építési engedély rendelkezésre áll. A kerékpárút tervezett nyomvonala a 14102-es úttal párhuzamosan lett kijelölve, a Dunaszeg felé vezető oldalon.

Teljesült a 4. mérföldkő is.  Megérkezett az útkarbantartó traktor, a kiegészítőkkel együtt: hótoló, pótkocsi és fűkasza.

Az 5. mérföldkő teljesült.  A közbeszerzés eredményeként kiválasztott Strabag Általános Építő Kft megkezdhette  a kivitelezést, a szükséges területek már az önkormányzat tulajdonába kerültek.

Teljesült a 6. mérföldkő is.  A kerékpárút építése megkezdődött, a területelőkészítési munkákat már be is fejezte a kivitelező.

A 7. mérföldkő is elérésre került. A belterületi szakaszon a kerékpáros nyomok felfestésre kerültek.

A 8. mérföldkő teljesítésével a közút melletti kétirányú kerékpárút elkészült, várjuk a használatba vételi engedélyt.

A 9. mérföldkővel a közvilágítás is elkészült a kerékpárút két végén.

A 10. mérföldővel (2019.09.30.) lezárult a "Kerékpárforgalmi létesítmények kialakítása Dunaszentpálon" elnevezésű projekt. Megvalósult a fedett kerékpár-tároló is. A kerékpárút forgalomba helyezése megtörtént, a projekt lezárult.